Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Πάμπλο Εσκομπάρ: ένας γεννημένος εγκληματίας

Ο Πάμπλο Εμίλιο Εσκομπάρ ήταν κολομβιανός εγκληματίας και ηγετική μορφή στην συμμορία που ίδρυσε ο ίδιος με την ονομασία "Μεντελίν Καρτέλ". Πολλοί μπορεί να τον ξέρετε ως τον "βασιλιά της κοκαίνης" καθώς με την διακίνηση της στην Κολομβία, αλλά και σε χώρες  με μικρή σημασία στην οικονομία, όπως η Βολιβία και το Περού, κατάφερε το 1989 να ανακηρυχθεί από το περιοδικό " Forbes" ως ο 7ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία που εκτιμώταν γύρο στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Ο Πάμπλο Εσκομπάρ ξεκίνησε και τελείωσε το σχολείο κανονικά στο χωριό Ριονέγκρο της Αντιόχειας, όμως απέτυχε να ασχοληθεί με τις επιστήμες που τόσο ήθελε, πράγμα που τον οδήγησε στην παρανομία. Πουλούσε τσιγάρα τα οποία εμπορευόταν από λαθρέμπορους και στην συνέχεια ναρκωτικές ουσίες, για να φτάσει στα 32 του χρόνια να βγάζει 1.000.000$ την εβδομάδα.
 

Το 1982 αποπειράθηκε να ασχοληθεί με την πολιτική ζωή της Κολομβίας, υποσχόμενος ακόμα και να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της χώρας που κυμαινόταν  στα 10 δις δολάρια. Έκτισε σχολεία, πάρκα, νοσοκομεία και πολλά σπίτια για τους φτωχούς ανθρώπους της χώρας, κάτι που τον έκανε να μοιάζει κάπως με τον Ρομπέν των δασών. Η πολιτική του σταδιοδρομία όμως ήταν σύντομη καθώς δύο χρόνια αργότερα αποκαλύφθηκε πως ο Εσκομπάρ δολοφονούσε  υποψήφιους βουλευτές και πρωθυπουργούς, είτε επειδή χρωστούσαν χρήματα είτε για προσωπικούς λόγους.Ένα από τα τελευταία του πολιτικά εγκλήματα ήταν και ο φόνος του υποψήφιου πρωθυπουργού Λουίς Γκαλόν.
 
Μέχρι το 1991 η συμμορία του Εσκομπάρ "Μέντελίν Καρτέλ" είχαν σκοτώσει 27.100 ανθρώπους, 600 από τους οποίους ήταν αστυνομικοί. 
 
Ο θάνατος του ήταν πρόωρος καθώς μόλις μία μέρα μετά τα 44 γενέθλια του (2 Δεκεμβρίου 1993) είχε την επιθυμία να τηλεφωνήσει στον γιό του Χουάν. Δυστυχώς για εκείνων όμως μια ειδική ομάδα αστυνομικών, με την ονομασία Λος Πέπες, που ασχολούνταν μόνο με την υπόθεση του, ανίχνευσαν το κινητό του και τον εντόπισαν. Ο Εσκομπάρ πανικόβλητος, αφού άργησε να το καταλάβει, επιχείρησε να κρυφτεί στην ταράτσα ενός ψηλού κτιρίου, εκεί όμως ήταν εύκολος στόχος για τους αστυνομικούς που τον πυροβόλησαν μέχρι να σιγουρευτούν ότι ήταν πια νεκρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου